Ferdenyaktartás terápiája

Legelső körben el kell különíteni, miért tartja úgy a csecsemő fejét?Veleszületett (torticollis) vagy egy felvett ferde fejtartásról van-e szó. Lágyrészek és ízületek egyaránt érintettek lesznek. Az arc aszimmetrikus, a koponya pedig laposabb lesz egyik oldalon. A baba egy oldalra használja a fejét. Egyik irányból szopizik csak.

Veleszületett: Leggyakrabban valamilyen szülési sérülés következtében alakul ki. A m. sternocleidomastoideus/fejbiccentő izom sérül, más képletekkel is kombinálódhat pl.: kulcscsont törés, plexus brachialis sérülés. Érintett lehet mindkét oldal, ekkor a baba protractiós/előrehelyezett tartásban tartja a fejét, ha pedig csak az egyik oldal, akkor hajlítja oldalra hajlítja és ellentétes irányba fordítja a fejét.

Felvett ferde fejtartás/ kialakult kedvenc oldal: Miért tartja úgy a fejét? Valami gátolja, hogy a másik irányba is forgassa? Vagy valami zavarja őt, fáj neki? Baba FDM (manuális lágyrész technika) terápiával ezt derítjük ki, milyen kötőszöveti eltérés okozhatja a mozgás közbeni diszfunkciót.

Az Ön szakembere: Kovács Bettina Fruzsina

Megkésett mozgásfejlődés fejlesztése

Mindig az okot kell kideríteni, miért nem szereti, miért nem csinálja az adott mozgást? Mi gátolja őt abban, hogy a mozgást elvégezze? Fáj-e neki valami? Valamit kompenzál-e vele? A szülés körülményei kulcsfontosságúak lesznek. A terápia során ezekre a kérdésekre keressük a választ, különböző tesztek segítségével derítjük ki honnan eredhet a probléma. Ha van bármi kötőszövetes elváltozás, azt oldjuk, kezeljük, manuális lágyrész technikákkal, majd aktív terápiával segítjük a babát, életkorának vagy fejlettségi szintjének megfelelő gyakorlatokkal. A mozgásfejlesztés során az idegrendszer fejlődését is támogatjuk.

Van, hogy a babák már jóval hamarabb szeretnének valamilyen mozgást végezni, vagy éppen pár lépcsőt kihagyni, ez nem feltétlenül jelent mindig problémát, de szükséges kideríteni, hogy miért, adott esetben miért nem szeretne kúszni 6 hónaposan és miért szeretne már helyette inkább felállni, miért szeretne szabadulni abból a testhelyzetből, valami fájdalmat okoz-e neki az a testhelyzet, zavarja-e a mozgását, ezért inkább gyorsan felállna. Ilyenkor azt is ki kell deríteni!

Az Ön szakembere: Kovács Bettina Fruzsina, Uherkovich Orsolya

Izomdiszbalance kezelése

Fontos a gyermekek megfelelő mozgásfejlesztése már egészen csecsemő kortól fogva, hogy izmaik megfelelő időben és minőségben tudjanak fejlődni, erősödni és kellően rugalmasak, elasztikusak legyenek. Így fontos lesz a fej emelése hason és háton fekvésben is, a kéz és alkartámaszok megléte, a fordulások, a kúszás – mászás, ezek mind a nyak, törzs és végtag izmokat fejlesztik, amelyek az üléshez, felálláshoz, járáshoz és a nagy mozgásokhoz lesznek szükségesek.

Különböző külső (pl.: sérülés) és belső (pl.: izomfeszülések, izomgyengeségek) okokból izomtónus zavar léphet fel ez egyes izmok között, amikoris következményképp valamely izom nem tud jól működni valamely másik miatt. Kötőszövetesen minden kapcsolódik mindennel, mint láncolatok sokasága, így ha a láncon belül valamely elem sérül vagy nem funkcionál jól, az ki hat a rendszer többi elemére is, így ezen láncok közti egyensúlyra/harmóniára kell törekedni a kezelések során különböző manuális lágyrésztechnikákkal (oldás, lazítás, felszabadítás) és aktív gyakorlatokkal (aktiválás, erősítés, nyújtás) együttesen!

Az Ön szakembere: Kovács Bettina Fruzsina, Uherkovich Orsolya

Regulációs zavarok kezelése

Szoptatási, etetési, emésztési, székelési, alvási zavarok.

Ezek mind-mind jeleznek valamit a pici felől! Utalhatnak a kötőszöveti rendszerben kialakult elváltozásokra, hisz ez a rendszer körbe burkolja a belsőszerveket, izmokat, csontokat!

A várandósság alatti történések meghatározóak ezen zavarok kialakulásában– anya panaszai, kívánósság, antibiotikum ~ gyógyszer szedése stb., szülés lefolyása: köldökzsinór feltekeredése, császármetszés stb. ezek mind okozhatnak kötőszövetes disztorziókat a csecsemőben. Vannak olyan disztorziók, melyek éjszaka a meleg takaró alatt aktíválódnak, ilyenkor a baba felébred, sír. Növekedési fájdalmak, hiatus hernia, vagy a baba mája is okozhatja. Ha a baba rosszul alszik, ingerelhető, stresszes lesz, az immunrendszere túlterhelődik, és hajlamosabb lesz a betegeskedésekre.

Hamar kezd mászni, járni, hogy a testben lévő feszültséget leépítse, így létrejön egy hiperaktivitás, a koncentrációs képessége zavart szenved, ezek miatt testtartási problémák alakulhatnak ki a későbbiekben.

Az Ön szakembere: Uherkovich Orsolya

Dongaláb és lúdtalp torna

Dongaláb: A lábnak a leggyakoribb fejlődési rendellenessége. Fiúknál gyakoribb.

Deformitások:

  • sarok varus helyzet
  • felső ugróízület equinus helyzet
  • előláb adductio, supináció, equinus helyzet

A láb belső oldalán meg vannak rövidülve, a külső oldalán meg vannak nyúlva a lágyrészek (izmok, tok, szalagrendszer). Az újszülötteket ortopéd szakorvos vizsgálja meg, ha nagy a deformitás gipszrögzítést szoktak javasolni, illetve későbbi életkorban ha szükséges műtétet. Ha enyhébb formája van, korrekciós mozgásokkal tudjuk korrigálni a patológiás ízületi helyzeteket. Ennek minél hamarabb el kell kezdődnie, és rendszeresen kell végezni. Korrekciós mozdulatok előtt masszázst alkalmazunk, hogy fellazítsuk az izomzatot.

Lúdtalp/ hosszanti és haránt boltozat süllyedés: Ez kialakulhat statikai – szerkezeti eltérés miatt is, mely az alsó végtag ízületeinek vagy a medence állásának vagy éppen a fej helyzetének a kompenzálásaképp jött létre. Izomegyensúly eltérés is okozhatja/vagy épp tartja fent, a talp és fázisos lábszárizmok gyengesége miatt. Egy szóval a testtartásunk is befolyásolja a boltozataink állását.  Boltozat süllyedés során a láb statikája felborul, a tónusos láb és lábszárizmok túlműködnek – fájdalmas pontok alakulhatnak ki bennük, az alsó végtag és a medence alátámasztási felülete megváltozik, csavarodások alakulhatnak ki a törzsön és a hosszú csontok mentén.

Az aktív talp torna mellett, a kialakult letapadásokat, feszüléseket lágyrész technikákkal (manuálterápia, FDM, flossing, tape) oldani szükséges! Kiegészítő terápiaként a kinesiotape szakszerű korrekciós felhelyezése is segítséget nyújthat!

Az Ön szakembere: Kovács Bettina Fruzsina

Gyermek gyógytorna

Bármely mozgásszervrendszert érintő probléma gyógytornája, főként ortopédiai, traumatológiai esetek. Aktív torna és kiegészítő lágyrész mobilizációs terápiák (manuálterápia, FDM, flossing, kinesiotape) alkalmazása.

Leggyakoribb esetek: hanyagtartás, statikai elváltozások (X láb, O láb), boltozat süllyedések, bedőlő boka, egyensúly és koordináció fejlesztés, ízületi fájdalmak, talp/sarok fájdalom

Az Ön szakembere: Kovács Bettina Fruzsina