Dr. Forrai Márta vagyok, címzetes főorvos, háziorvos és természetgyógyász. Napi munkám során elég hamar szembesültem azzal a ténnyel, hogy nem minden betegséget és beteget lehet meggyógyítani a hagyományos orvoslással. Ezért kezdtem el keresni olyan módszereket, amely segít az olyan állapotok esetén, amikor a hagyományos orvoslás már nem tud jobbítani a panaszos helyzetén, hanem a betegségével való „együttélésre” bíztatja a pácienst. A komplementer medicina alkalmazásával a krónikus beteg állapota javítható, vagy a betegség lassítható. Ez az eredmény életmódi tanácsok, természetes szerek és módszerek ajánlásával érhető el. Aki ezt a lehetőséget választja, az kemikáliák használata nélkül tudja megőrizni az egészségét, jobb állapotba tud kerülni vagy meggyógyulhat.

Már lassan harminc éve kezdtem a természetgyógyászattal való ismerkedést. Több mint 25 éve aktívan gyakorlom az általam elsajátított módszereket, magánrendelés formájában. 7 évet oktattam a PTE Főiskolai Karának bizonyos szakain és 4 évet a Testnevelési Egyetemen az életmódot , fitoterápiát . 1996 óta a PTE Általános Orvostudományi Karának oktatója vagyok. 20 éve pedig egy magániskolát vezetek, amelynek célja, a 11/1997 / V. 28. / NM. rendelet szerinti természetgyógyászati alap és szakképzés.

Természetgyógyászatban ezek külön:

MOZGÁSSZERVI FÁJDALOMCSILLAPÍTÁS
Az olasz cég több mint 30 éves tapasztalattal rendelkezik,kozmetikum, gyógyszer,és orvostechnikai eszközök kutatása és gyártása területén. A Milánói Kutatási Központjában és a hozzá kapcsolódó Egyetemi Tanszékeken létrehoztak egy injekciós termékcsaládot,mely új megoldást jelent az ízületek, arthrosisok, izom és idegfájdalmak terápiájában.

Már közel 40 országban használják.

A Guna cég különböző mozgásszervi problémára (sérülés, túlerőltetés,gyulladás, és degeneratív…) létrehozott egy termékcsaládot, mely 13 féle készítményből áll. A fájdalom típusa és az ok szerint az orvos által kiválasztott ampulla az EU-ban CE jelzéssel törzskönyvezett orvostechnikai eszköznek minősül, mely hatékonyan képes csökkenteni a különböző mozgásszervi panaszokat.

Kúraszerű alkalmazásával (heti egyszer) 5-10 alkalommal fájdalom mentességet vagy jobb állapotot tud elérni, mellyel javítani lehet a páciens életminőségén.

Az ampullák természetes hatóanyagot, és nagy higítású kollagént és egyéb hatóanyagot tartalmaznak, így mellékhatások gyakorlatilag nem fordulnak elő.

Az injekciók beadása a problémás terület köré , annak fájdalmas, és akupunktúrás pontjaiba történik, ami egy regenerálódási folyamatot indít be, és ennek következtében alakul ki a jobb állapot, vagy a fájdalommentesség.

Akut esetben, sport vagy egyéb sérülés esetén sűrűbben lehet beadni és érezhetően lerövidíti a gyógyulási időt!!

MIKROBIOM (BÉLFLÓRA) FELÉPÍTŐ TERÁPIA
Mikor, milyen betegségben kell gondolni arra, diszbiózis alakult, azaz felborult a bélflóra egyensúlya?
Testünkben él a földünk egyik legösszetettebb ökoszisztémája. Bennünk, a beleinkben, a külvilággal érintkező testüregeinkben és a bőrünkön 1.5 x több mikroorganizmus él, mint az összes testi sejtjeink száma (ami kb. 1010). Ezeket hívjuk microbiomnak. Összetétele szerint főként baktérium, de vírus, gomba, egysejtűek és más apró élőlény is megtalálható benne.

Ha ezt súlyban próbálnám kifejezni kb. 1.5 kg-ot tenne ki, ha a fajtáit akarnám számszerűsíteni, egyelőre 1000 körül mondanám, de nem kizárt, hogy ennél lényegesen több. És még egy nagyon fontos tudni való, hogy ez a békés (már ha békés ?!) közösség az immunrendszerünk jól működésének záloga, akár 70%-ban is befolyásolni tudja azt!

A helyzetet bonyolítja az a tény, hogy az emberi megközelítően 23.000 génhez csatlakozik ezen mikroorganizmusok gén állománya, így gyakorlatilag 100-150x több idegen gén is van a szervezetünkben. Ezt microbiotának hívjuk.
Ez a hatalmas tömegű mikroorganizmus tulajdonképpen egy multigenomikus szimbiózist jelent. A gének által szolgáltatott genetikai információk befolyásolják az emberi szervezet működését. Nos, hát ezek így együtt irányítják, az immunrendszerünket, egészségünket!

Most csak a bélben élő közösségről, annak tevékenységeiről, feladatairól írok néhány gondolatot.
Leegyszerűsítve az emésztő rendszerünk egy hosszú cső, amely mind a két végén érintkezik a külvilággal. Egyetlen sejt réteg választja el a csőben lévő emésztetlen vagy emésztett ételt, az étellel bekerülő kórokozó vagy segítő mikroorganizmusokat, a vegyszereket, a kiürítésre szánt salak anyagokat. Ennek a sejt rétegnek tehát pontosan, szorosan kell “zárni “, hogy csak az tudjon bejutni ami segíti a szervezetünket jól működni. Ezen a bélhámon helyezkedik el a védelmet nyújtó baktérium réteg vastag gyepszerűen. Közöttük nagy számban vannak a szervezet számára hasznos baktériumok, de előfordulnak un. kétarcú és káros baktériumok is. Ez utóbbi kettőt a mennyiségi fölényével tartja kordában a jó baktériumok tömege. Ez az egyensúlyi állapot a szimbiosis, amely biztosítja a jól létünket.

Ennek a csodálatos közösségnek óriási és sokrétű feladatai vannak:
– fizikai védelem (olyan anyagokat termelnek , amely vírus gomba és patogén baktériumoknak a membránját feloldja (surfectin , interferon…). Emellett olyan organikus savakat is termelnek, amely a káros baktériumok számára kedvezőtlen közeget biztosít. Továbbá a patogén mikrobák által termelt és a bejutott toxinokat közömbösíti, kelátot képez a nehézfémekkel, rákkeltő anyagokat köt meg vagy inaktivál.

– gyulladáscsökkentő anyagokat ,vitaminokat állítanak elő , B vitaminokat , K vitamint

– befolyásolják az emésztést, felszívódást, szinte nélkülük ez a folyamat nem is zajlana

– befolyásolják az agyunk működését, a hangulatunkat, hiszen a bélrendszer falában egy komplett idegrendszer van (második agy)

– befolyásolja az immunrendszer működését, rugalmasságát is legalább 70 %-ban

– olyan anyagokat termel (SCFA), amely véd bennünket, jótékonyan befolyásolja a szervezetünket

– és amit még nem tudunk róla……..

De azt tudomásul kell vennünk, hogy ez a bonyolult együttélés csak akkor véd meg bennünket ha jól tartjuk őket .Tehát a táplálkozásunk képes módosítani a mikrobiom összetételét és működését is!!

Táplálékul szolgálnak nekik azok a rostok, amelyek a felsőbb bélszakasz számára emészthetetlenek, mert ebből rövid szénláncú zsírsavakat (SCFA) ecet,-propion,-vajsav gyárt, amelyek gyulladás és daganat ellenesek.

A baj akkor van, ha az egyensúly felborul a jó és a rossz baktériumok között.
Ez bekövetkezhet :

antibiotikum szedés után,
tartós szteroid,
fogamzásgátló,
kemoterápiás,
fájdalomcsillapító stb. kezelés után,
élelmiszer intolerancia,
ismétlődő stressz,
nem megfelelő étrend esetén.

AKUPUNKTÚRA
A Hagyományos Kínai Orvoslást évezredek óta használják a betegségek felismerésére, gyógyítására, fájdalmak csillapítására. Ez egy diagnosztikai és terápiás eljárás, melynek során tűvel (fénnyel, elektromosan, hővel) ingerlik a test bizonyos pontjait.
Ez a fajta terápia alkalmas idegi és hormonális szabályozás felborulása esetén, krónikus folyamatok, hosszantartó fájdalmak, funkcionális és szenvedélybetegségek kezelésére.

Gyakran használom:
● Fogyókúra kiegészítéseként
● Fájdalom szindrómák esetén
● Allergiánál
● Szabályozás, homeosztázis visszaállítására
● Krónikus betegségek jobbítására

CARBOXY TERÁPIA
Európában és Amarikában is már évek óta elterjedt módszer. Egy természetes módon ható, mellékhatás mentes eljárás melyet többféleképpen lehet felhasználni, így például a bőr feszesítésére, fiatalítására. Pici, vékony tűvel az orvosi tisztaságú széndioxidot a bőr alá juttatjuk a problémás területre, mellyel javítjuk az artériás, vénás és nyirokeringést. A bőr alatt a CO2 szint megemelkedése következtében a vér oxigént szállít az adott területre, növelve ezzel a szövetek oxigén szintjét, melynek következtében tágul az ér, javul a a keringés és a kollagén képződés, nő a bőr hidratáltsága és csökken a gyulladásra való hajlamosság. A kezelés alatt enyhe fájdalom
(tűszúrás) jelentkezhet, mely 1-2 perc alatt elmúlik. A beavatkozás eredményeként:
– nő a bőr rugalmassága
– nő a bőr tónusa
– fiatalosabbá, ragyogóvá válik a kezelt terület.

A gép az általunk beállított CO2 mennyiséget bocsájtja a bőr alá, melynek következtében indul be az előbb ismertett folyamat. A módszer alkalmas:
– biolifting végzésére
– különböző régiók feszesítésére, ráncok csökkentésére
– cellulítisz, striák, hegek és
– irányított zsír felhalmozódás csökkentésére, kezelésre.
Ez utóbbi kettőnél a szakirodalom hatékonyabbnak gondolja az injekciós módszert, és gyakran előnyösebbnek az invazívabb és költségesebb módszerekkel szemben ….

Perifériás érbetegség, bőrbetegség esetén
A CO2 injekciókat 1932 óta használják a balneoterápiában. Minimálisan invazív, nem agresszív, de nagy hatású beavatkozás .Sokan nem tudják , hogy a szén-dioxid injekciót évek óta biztonságosan alkalmazzák a has endoszkópos műtéteinek megkönnyítésére is. A módszer az előbb vázolt mechanizmus alapján alkalmas az érbetegek és bizonyos bőrbetegségek kezelésére is. Érbetegség esetén az injekció értágító keringést stimuláló, oxigenizációt javító hatását használjuk ki, bőrbetegségben az intradermális kollagén szerkezetátalakításának elősegítő képessége miatt alkalmazzák.

Érbetegség esetén:
– érszövődmények megelőzésére vagy a kialakult probléma jobbítására
– cukorbetegséggel járó érszövődmény megelőzésére, kezelésére
– Raynaud szindróma esetén

A klasszikus bőrgyógyászatban:
– rosszul gyógyuló alsó lábszárfekély,
– és gyengén gyógyuló műtéti sebek
– pikkelysömör, ekcéma esetén is biztatóak a tapasztalatok

A kezeléseket kúra szerűen kell igénybe venni , problémától függően 5-10 alkalommal
A fő ellenjavallatok a következők:

  • A terhesség és a szoptatás ideje.
  • Epilepszia
  • Agyvérzés, amely a közelmúltban volt.
  • A máj vagy a vese súlyos funkciózavarai.
  • Herpesz jellegű kiütések.
  • A szívizom és az erek súlyos súlyos elváltozásai, súlyos tüdőfibrózis.
  • A közelmúltban zajló trombózis
  • A végtag üszkösödése
  • Akut bőr / bakteriális , vírusos / folyamat

A tűszúrás helyén múló kék folt keletkezhet.

Ajánlott terápiák:
– Kollagén terápia

– Biolifting