+36 30 155 9915 info@atlasgyogykozpont.hu
ATLAS-Orvosi-Gyógytorna-Pécs-Rehabilitáció-Gyógytorna-1

Gerincferdülés kezelése

Kezelési és terápiás eljárások

Ortopéd sebész szakorvosunk, Dr. Bogyó Csaba már a diagnózis felállításától jelen van pácienseink életében. Vele szorosan együttműködve és konzultálva dolgoznak gyógytornászaink a páciens egyénre szabott kezelési tervének megfelelő kezelési és terápiás eljárással.

Az ATLAS Orvosi és Gyógytorna Központ szakembereiként úgy gondoljuk, hogy nem pusztán a gyógyítás és a kezelési tervben foglalt lépések módszeres, következetes végrehajtása fontos, hanem a páciens teljes tájékoztatása is – ezért átfogó ismeretátadási tevékenységet is folytatunk. Honlapunkon és Facebook oldalunkon részletesen is olvashatnak az általunk alkalmazott kezelési és terápiás eljárásokról.

Schroth terápia, gyógytorna, FDM Typaldos manuálterápia, funkcionális tréning, hegkezelés, Trigger pont terápia, Kinesio Tape – csak néhány azokból a kezelési és terápiás módszerekből, amelyekkel kapcsolatban szakembereink több éves szakmai és gyakorlati múlttal rendelkeznek.

Schroth terápia

Schroth terápia

Korzett kezelés

A gerincfredülés kezelésre alkalmazott terápiáink – Schroth torna, Csoportos korzettes torna, Korzettes tánc –   mellett lehetőséget biztosítunk a korzett mintavételre, átadásra és kontrollra is.

A gerincferdülés kezelése Katharina Schroth nevéhez fűződik, aki a XX. sz. elején alapította meg a háromdimneziós scoliosis terápiát...

A scoliotikus gerinc nem csak oldalirányba görbül, de a csigolyák elcsavarodnak egymáson is, így azok és a bordák alakja megváltozik. A bordakosár deformálódása magával vonhatja a tüdő vitálkapacitásának csökkenését is.

A Schroth torna közben háromdimenziós korrekció jön létre: az elfordult törzsblokkok visszaforgatása középre, folyamatos elongáció-megnyújtózás és a gerinc lehetőség szerint maximálisan korrigált helyzetében történik az izomerősítés. A kezelés fontos része a forgató légzés, amelynek célja a mellkasi kiemelkedések csökkentése és a behúzódások kiemelése (ezen kívül a gerinc rotációjára és a tüdő vitálkapacitására is pozitívan hatunk).

A Schroth terápia elemei:

egyéni korrekciók tanítása,
tartási kontroll,
légzés-terápia,
testtudat-fejlesztés,
önkorrekció, önkontroll tanítása,
mindennapi aktivitások progresszió-megelőző irányának tanítása,
korzettkezelés – hozzászoktatás, leszoktatás,
gyerekek esetében a szülő(k) betanítása a gyerek megfelelő tornáztatására.

A gyógytornagyakorlatok célja:
 • a görbület ellen dolgozni,
 • a belső testképet normalizálni,
 • a tartáskorrekciók beépíteni a mindennapokba.

A gyakorlatokat minden testhelyzetben gyakorolni kell, hiszen a gravitáció minden irányból hat a görbületre. Ideális esetben a Schroth tornát a növekedési szakasz korai fázisában érdemes elkezdeni 10 Cobb fok felett. Az aktív gyakorlatok mellett fontosak a passzív technikák, a mobilizációs fogások – a páciens eleinte passzív marad, megérzi a mozgásirányokat, és fokozatosan elmélyíti magában a mozgásérzetet –  a nyújtó és a tonizáló gyakorlatok. Kezeléseinket mindig mauálterapeuta kollégánkkal együttműködve végezzük.

A terápia hatásosságát befolyásolja:
 • a gyógytornász szaktudása,
 • a gyermek és a gyógytornász kapcsolata,
 • a szakember ismeretátadási képessége,
 • a gyerek otthoni gyakorlással töltött ideje,
 • a család támogatása,
 • a korzett minősége (ha van),
 • a hordás időtartama.

A scoliosis kezelése hosszú folyamat, fontos a csapatmunka, a család, a barátok, az orvos, a korzettet készítő szakemeber és a gyógytornász együttműködése. A középpontban mindig a gyerek kell, hogy álljon. Fontos a lelki támogatás is.

“Bár a gerincferdülés mozgásszervi betegség, a szakemberek tapasztalatai szerint a páciensek nagy többsége betegségét és a kezelést (korzettviselést és a műtétet) sokkal inkább lelki próbatételként éli meg, mint fizikai panaszként. Az érintett gyermekek jó része – teljesen érthetően – ellenáll, elutasítja a korzett viselését, nehezen vehető rá az együttműködésre. Éppen ezért nagy hangsúlyt helyezünk arra, hogy a konzervatív kezelésben a fizikai állapotváltozásra való törekvés mellett kapjon legalább ugyanakkora szerepet a pszichés problémák feloldása is, a gyermekekkel való törődés pedig személyes, igazi odafigyelés legyen. Tapasztalaink szerint a lelki gátak feloldásában a legnagyobb segítség a társaktól, a közösség erejétől remélhető.” – Schuster Barbara

McKenzie terápia

McKenzie terápia

A McKenzie módszert Robin McKenzie, új-zélandi gyógytornász dolgozta ki a gerincproblémák speciális vizsgálatára és kezelésére. A világ 40 országában alkalmazzák, a legelterjedtebb gerinckezelési eljárás. Gyógytornára épülő rendszer, amely hangsúlyozza a páciens által önállóan elvégezhető gyakorlatokat, amellyel saját maga képes hatást gyakorolni a fájdalomra. A gyakorlatok mindig személyre szabottak és könnyen megtanulhatóak. A kezelést kiegészítik a mindennapi életbe könnyen beépíthető tanácsok, üléssel, alvással és a munkavégzéssel kapcsolatosan. Ennek a módszer szakszerű alkalmazásával gyakran elkerülhetőek a műtéti beavatkozások.

Alkalmazási területek

 • porckorongsérv vagy porckorong boltosodás esetén,
 • végtagba kisugárzó fájdalom,
 • beszűkült ízületi mozgás javításakor,
 • helytelen testtartás,
 • műtétek utáni hegesedés,
 • letapadás miatti gerinc közeli fájdalom (hát, nyak, derék) enyhítésére, kezelésére.
Funkcionális tréning

Funkcionális tréning

Mint a neve is sugallja: olyan mozgásforma, amelynek során a mindennapi életben rendeltetésszerűen használt mozdulatainkat gyakoroljuk, céltudatosan és helyesen: guggolunk, hajolunk, emelünk stb., miközben megtanuljuk a helyes gerinc-, és medencetartást, testünk megfelelő használatát az egyes helyzetekben. A funkcionális edzés során nem egyes izmokat edzünk, hanem teljes testünket edzve, mozdulatsorokat gyakorlunk.

A funkcionális torna elsősorban a törzs izmainak (core izmok) erősítésére koncentrál, fejleszti azokat, segítségével megtanulhatjuk testünket a mindennapjainkban is “funkcionálisabban” rendeltetésszerűen működtetni (pl. rosszul beidegződött mozdulatsorok, tartás, felesleges ízületi és izomterhelések mellőzése). A különböző eszközök használatával gyorsabban és arányosabban fejlődnek izmaink, mint stabil alátámasztás estén.

Lépjen kapcsolatba velünk!

Kérjen időpontot kezeléseinkre, terápiás foglalkozásainkra vagy vegyen részt workshopjaink egyikén!

Miért mi?

N

Szakorvosi jelenlét

A diagnózis felállítása és a kezelési terv összeállítása helyben történik.

N

Komplex kezelés és terápia

Szakképzett gyógytornászaink a szakorvos támogatásával döntenek a megfelelő kezelés és terápia alkalmazásáról.

N

Lelki támogatás

A közös fizikai munka mellett pszichológusunk is pácienseink rendelkezésére áll.

Kapcsolat

E-mail cím

info kukac atlasgyogykozpont pont hu

Cím

7623 Pécs
Szabó József utca 2. fsz. 1.

Foglaljon időpontot kezeléseinkre!

Kérdezzen Tőlünk!

Adatkezelési tájékoztató

Legyen tájékozott! Iratkozzon fel hírleveleinkre!

Kezeléseink a karantén időszaka alatt is elérhetők!

Hetente tájékoztatjuk új eseményeinkről, gyógykezelésekről. Nem küldünk spam-et, bővebb info: https://atlasgyogykozpont.hu/adatkezelesi-tajekoztato/

COVID INFO - NYITVA VAGYUNK!

close

Covid infó -

Nyitva vagyunk!

Kezeléseink, terápiáink, szolgáltatásaink a karantén időszak alatt is elérhetők!