Szakorvosi vizsgálat

Az idioptahiás scoliosis a gerinc strukturális elváltozásokkal járó oldalirányú görbülete, amely bizonyítható ok nélkül a pubertás kor elején alakul ki. A veleszületett gerincferdülés elváltozásai a tér minden irányában létrejönnek. A gerinc nemcsak oldalirányba görbül el de a csigolyák egymáson elfordulnak, ezért bordapúp és izompúp is kialakulhat.  Ezek a deformitások hívják fel a figyelmet arra, hogy a gerincferdüléssel ortopéd szakorvost kell felkeresni. A scoliosis ritkán áll egy görbületből, gyakran két ellenkező irányú S-alakú gerincferdülésről beszélhetünk. A gerincferdülés felnőttkorban és gyermekkorban is előfordulhat, nagyon fontos azonban a megfelelő kezelést időben megkezdeni, hiszen a gerincferdülés következményei több területen is jelentkezhetnek.

Központunkban Dr. Bogyó Csaba, mind a felnőttkori degeneratív, mind a gyermekkori, veleszületett gerinc betegségeket, gerincdeformitásokat (scoliosis, Scheuermann betegség, hanyagtartás, kyphosis, stb.) szakorvosi kezelésével foglalkozik.

Az Ön szakembere : Dr. Bogyó Csaba

Korzett mintavétel és készítés

A 20Cobb fok feletti görbület esetén fűző viselése lehet indokolt. A gerincferdülés esetén alkalmazott korzett viselésével kapcsolatosan még napjanikban is sok az indokolatlan félelem, pedig manapság egyénre szabott, minden igényt kielégítő és esztétikai szempontból is elsőrendű fűzők állnak rendelkezésre.

Központunkban a SALUS Ortopédtechnika Kft. révén lehetőség nyílik a korzett mintavételre, átadásra és kontrollra.

A Salus csapata, a mintavételt egy speciális ,,forgó színpad” segítségével scanneléssel készítik. Nincs gipszelés, sem órákig tartó mintavétel. Szorosan együttműködnek orvosainkkal és gyógytornászainkkal, a gyerekek érdekeit szem előtt tartva. Maximális empátiával, elfogadással és támogatással segítik a gyermekeket fűzős útjukon.

Az Ön szakembere : Marlok Ferenc

IDŐPONTFOGLALÁS: +36 30/110-6966

Schroth torna

A Schroth terápia az egyik leghatékonyabb módszer a scoliosis kezelésére. Célja a gerinc stabilizációja korrigált helyzetben és az egyensúly javítása, a progresszió lassítása, a műtét elkerülése. Az ATLAS Gyógyközpontban több szakember is alkalmazza a Schroth torna módszerét a gerincferdülés kezelésére. 

A Schroth torna, a gerincferdülés gyógytornája, amely a gerinc oldalirányú görbületein kívül a csigolyák csavarodását és a sokszor a gerincferdüléssel együtt járó lapos hátat is korrigálja. A torna lényege, hogy a gerincet egy maximálisan korrigált helyzetbe hozva, izomerősítéssel próbáljuk a helyes helyzetben rögzíteni. A gyógytornásszal megtanult gyakorlatok napi szintű otthoni gyakorlása kiemelten fontos, hogy az új korrekciós érzés és a gerinc izomzattal való stabilizálása hatékony legyen. A Schroth terápia elemei az egyéni korrekciók tanítása, a tartási kontroll, a légzés-terápia, valamint a testtudat-fejlesztés és az önkorrekció és önkontroll elsajátítása.
Gyermekek esetében a szülő(k) betanítása a gyerek megfelelő tornáztatására.

Az Ön szakembere : Perity Annamária, Kovács-Babocsay Bianka, Klippel Vilmos

SEAS torna

A SEAS egy rövidítés (Scientific Exercises Approach to Scoliosis), Tudományoy (bizonyítékokon alapuló) Gyakorlatok Scoliosis Kezelésre. A SEAS módszer külső segédeszközök nélküli, funkcionális gyakorlatokba beépített scoliosis-specifikus aktív önkorrekciós technikán alapul. Elsődleges célja a gerinc stabilizálásának segítése aktív önkorrekciós testhelyzetben.

A SEAS-módszer használható a fűzőviselés előkészítésében, a fűző viselésének időszakában, és a fűzőről való leszoktatás alatt. A fűző viselésének megkezdése előtt a SEAS a gerinc minden irányú mozgástartományának növelését ajánlja annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb korrekciót lehessen elérni; ezeket a mobilizációs gyakorlatokat folytatni kell a fűző viselésének első szakaszában is.  A fűző viselése időszakában olyan gyakorlatokat kínál, melyek a prominenciák és völgyek korrigálását, valamint a lumbális lordózis és thoracalis kyphosis megőrzését támogató erőkifejtést igényelnek.

Az Ön szakembere : Perity Annamária

Manuálterápia, lágyrésztechnikák

A manuálterápia kezelés, nevéből adódóan kézzel végzett technika. A manuálterápiás kezelések között is vannak különféle irányzatok. A  manuálterápia a mozgató szervrendszer visszafordítható, funkcionális működészavarainak  vizsgálatával és kezelésével foglalkozik. A manuálterápia különös figyelmet fordít a különböző testrészek, izmok, egyéb kötószöveti elemek (inak, fasciák) egymással való kölcsönhatására. 

Gerincferdülés esetében, jól alkalmazható a panaszok csillapítása érdekében, illetve a speciális torna kiegészítő terápiájaként, gyorsíthatja a sikeres javulást.

Az Ön szakembere : Nagy Réka, Klippel Vilmos

Gerincspecifikus falmászás

A Gerincspecifikus Mászóterápia egy jól összeállított tematikán alapszik, specializálódva a gerincferdülés és a Scheuermann betegség korrekciójára. Olyan gyakorlatokat tartalmaz, amely a gerincet korrigált helyzetében erősíti. Segíti az aktív korrekció elsajátítását, javítja az egyensúlyt és fejleszti a koncentrációt és a figyelmet.

A foglalkozásokat minden esetben, gerincferdüléssel foglalkozó gyógytornász vezeti.

Az Ön szakembere : Kovács-Babocsay Bianka