A SEAS egy rövidítés (Scientific Exercises Approach to Scoliosis), Tudományoy (bizonyítékokon alapuló) Gyakorlatok Scoliosis Kezelésre. A SEAS módszer külső segédeszközök nélküli, funkcionális gyakorlatokba beépített scoliosis-specifikus aktív önkorrekciós technikán alapul. Elsődleges célja a gerinc stabilizálásának segítése aktív önkorrekciós testhelyzetben.

A SEAS olyan kezelési módszer, amely a gerincstabilitás javítására összpontosít a scoliotikus testtartás aktív 3D önkorrekciójával. Az aktív 3D önkorrekció elsajátítása a betegek oktatásával (kb. 60-120 perc) kezdődik, hogy segítse a beteg tudatosságát saját eltéréseivel kapcsolatban. Miután a páciens tisztába került a deformációval és a szükséges változtatásokkal, tudatosan beállíthatja testhelyzetét (aktív önkorrekció), a célból, hogy megtalálják a görbületek lehető legjobb korrigált pozícióját a 3 dimenzióban. Az aktív 3D önkorrekciót több különböző, nehezített gyakorlaton át lehet ismételni. Ezek mindennapi akciókat utánoznak, ülő/álló helyzetben, lépcsőn járva, fél lábon egyensúlyozva, karral felfelé nyújtózva, ezáltal „erősítve” a testtartás korrekciójában.

A SEAS-módszer használható a fűzőviselés előkészítésében, a fűző viselésének időszakában, és a fűzőről való leszoktatás alatt. A fűző viselésének megkezdése előtt a SEAS a gerinc minden irányú mozgástartományának növelését ajánlja annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb korrekciót lehessen elérni; ezeket a mobilizációs gyakorlatokat folytatni kell a fűző viselésének első szakaszában is.  A fűző viselése időszakában olyan gyakorlatokat kínál, melyek a prominenciák és völgyek korrigálását, valamint a lumbális lordózis és thoracalis kyphosis megőrzését támogató erőkifejtést igényelnek.

A scoliosisos beteg életkorától függetlenül a kezelési cél ugyanaz: lassítani és / vagy megállítani a görbület progresszióját. Gyermekeknél és serdülőknél növekedési időszakban a kezelés kulcsa az aktív 3D önkorrekció a csigolyák progresszív deformációjának csökkentése érdekében.