Gluténérzékenység & elmaradó gyermekáldás? Lehet-e összefüggés?

A lisztérzékenység a közhiedelemmel ellentétben nem allergia, hanem egy autoimmun betegség. Az anyag fogyasztása után – a téves immunválasz miatt – az adott tápanyag felszívódása romlik, a rossz emésztés miatt sérül a vékonybél nyálkahártyája, ami további felszívódási problémákat okoz. A tudomány jelenlegi álláspontja szerint a lisztérzékenység nem gyógyítható, ám speciális, gluténmentes diétával kordában tartható. A gluténérzékenység napjainkban sok embert érint, mégis az esetek jórésze felderítetlen marad. Ennek az egyik oka, hogy a tünetek nem teljesen egyértelműek, nem túl erősek, és így nem indokolják az orvosi segítségkérést.

A gluténérzékenység bármilyen életkorban kialakulhat, és világszerte több millió ember szenved különféle tüneteitől: például haspuffadástól, bélgörcsöktől, hasmenéstől. A panaszok az érintetteknél a gabonafélék (pl. búza, árpa, rozs) fogyasztását követően jelentkezhetnek.

Eddig talán a mindenki által ismert információk.

Azt azonban talán kevesen tudják, hogy más kórképek, betegségek hátterében is gyakran a gluténérzékenység áll. Ilyen lehet például a foltos hajhullás, ízületi fájdalmak, asztma, autoimmun betegségek, hasnyálmirigy gyulladás, ekcéma stb. Sőt, előfordulhat, hogy az elmaradó gyermekáldás hátterében is ez az ok húzódik meg!

Hogyan függ össze a termékenység és a gluténérzékenység?

Kutatók megállapították, hogy lisztérzékeny nőknél a probléma nem csak az emésztéssel, hanem a ciklussal kapcsolatos tüneteket is okozhat: hormonális eltéréseket, rendszertelen menstruációt és negatív hatással lehet az ovulációra is. Felhívják a figyelmet, hogy a kezeletlen gluténérzékenység következtében kialakuló vitamin-, és ásványi anyaghiány akadályozhatja a teherbeesést.

Vizsgálatok szerint ezen nők esetében magasabb a spontán vetélésre való hajlam, illetve a magzati fejlődésre való káros befolyás is. Gyanú felmerülése esetén mindenképp orvosi kivizsgálás, vérvétel, vékonybélből vett szövettani vizsgálat ad hiteles választ.

Férfiak esetében a tesztoszteronszintre és spermaszámra lehet negatív befolyással a gluténérzékenység, amely szintén okozhatja a várva várt gyermekáldás elmaradását.

Kapcsolatot feltételeznek az endometriózis és a gluténfogyasztás között, amely azon a tudományos megfigyelésen alapszik, hogy a gluténtartalmú, illetve búzatartalmú ételek elhagyása enyhítheti az endometriózis okozta panaszokat. Egy – egy évig tartó, 207 endometriózissal érintett nő bevonásával készült – olasz kutatás arról számolt be, hogy az érintett nők 75%-a jelentős javulást érzékelt a tüneteiben, s bár a másik 25% nem tapasztalt változást, de egyetlen nő esetében sem súlyosbodtak a tünetek. Valamennyiük esetében javulás mutatkozott a fizikai működés, vitalitás, általános egészségi állapot, és mentális, pszichés jóllét területén.

A gluténérzékenységet szigorú diétával lehet kordában tartani, az étrend kialakításban dietetikus segíthet. Hosszú távon a bélbolyhok újra regenerálódhatnak, a tünetek enyhülhetnek és a várva várt gyermekáldás is bekövetkezhet. 

S.B