MIÉRT FONTOS A CSÁSZÁRMETSZÉS UTÁNI HEGKEZELÉS?

A hegszövet arra hivatott, hogy stabilizáljon egy sérülés után. Ezért sok benne a kollagén, aminek magas a szakítószilárdsága, de ebből kifolyólag rugalmatlan. Próbál “kihorgonyozni” a testben és hozzátapasztja magát a környező szövetekhez, ami lehet a hasfal, egy bélszakasz vagy más belsőszerv is.

Az összenövések megelőzésére nagyon fontos a rendszeres, napi mozgás. Ugyanis ha mozgásban maradsz, nem tud a hegszövet olyan szövetekhez rögzülni, amiknek mozogniuk kell, hogy életben maradjunk.

Az összenövések másik prevenciós vagy akár terápiás lehetősége a hegkezelés. Egy non-invazív manuális technika, mellyel mobilizálódik és rugalmasabbá válik a heg, így nem köti gúzsba sem az ízületeid mozgását, sem a belső szervekét.

Megelőzhetsz vagy javíthatsz olyan problémákon, mint:

  • Krónikus fájdalom
  • Székrekedés
  • Inkontinencia
  • Kismedencei szervek süllyedése
  • Fogantatási problémák
  • Belső szervek működési zavara

Szakember segítségével már az első héttől kezdve elsajátíthatod azokat a feladatokat, mellyel segítheted az optimális gyógyulást. A 12. héttől pedig bátran lehet nagy erőkkel is kezelni a heget.

Ha a heged már “régi”, több éves, akkor sem késő elkezdeni vele foglalkozni, meg fogja hálálni.
Hogyan hat?
A hegkezelés, mint kötőszöveti terápia során 5 fasciális ingert alkalmazunk. Ezek a kompresszió: (összenyomás), trakció (szúthúzás), statikus és dinamikus nyújtás valamint vibráció.
A kezelés során a kötőszövetben található fibroblaszt sejtekre hatunk, mely az ingerek hatására elkezdi “megenni” az oda nem való összetapadásokat, lenövéseket. Tehát a szervezet működésének adunk egy jó irányt, löketet, hogy mit csináljon. Majd ezután nagyon fontos mozgásban, mobilisan maradni. Változatos mozgásformákkal, több irányból ingereket adni a szervezetnek, hogy ne alakítson ki újabb adhéziókat, vagy sokkal kevesebbet.
A hegszövet azonban életünk végéig nő, így ezeket a kezeléseket olykor meg kell ismételni, akár önmagunkon.
A kezelések során nem csak a konkrét heg lazításával foglalkozunk, hanem az egész test feszültségéből igyekszünk kivenni. A fogások hatására a paraszimpatikus idegrendszer kerül túlsúlyba, így egy globális belső szervi relaxáció lép fel.
Többségében a terapeuta a kezével dolgozik, nagyon jól lehet érezni mind a feszültségeket, mind azt, ahogyan ezek kezdenek engedni és “olvad” a szövet a kezünk alatt.
Olykor viszont eszközökkel is kiegészítjük a kezelést a heg mobilizálására pl. köpölyt, floss szalagot, kinesio tape-et, SMR hengert/labdát használva.