Kiegyensúlyozottan a változó korban

Míg a férfiak talán szerencsésebbek, és az ötvenes éveikben a karrierjük és teljesítőképességük csúcsán járnak, a nőket eléri ebben az életkorban a menopauza, amely számos testi és lelki tünettel jár. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a változókor ma még bőven a tabuk közé tartozik, nem „illik” erről beszélni, erre hivatkozni. Az érintettek szégyellik, mert attól félnek, ha szóba hozzák, mindenki az öregedésre asszociál. Holott egy természetes életszakaszról van szó, amelynek ugyanannyira lehet része a kiteljesedés, a szépség és az öröm, mint a kellemetlen velejárók.

A változókor tünetei gyakran látványosak – mint a testsúlygyarapodás, a hőhullámok okozta izzadás, a haj hullása – emellett sokszor mind az érintett nőnek, mind a környezetének megterhelők, gondoljunk csak a hangulatingadozásokra, érzelmi kitörésekre. Sok nő a magánügyének tekinti, nem beszél róla, és minden testi-lelki megpróbáltatás dacára ugyanúgy megpróbál helytállni az élete minden területén, azaz munkavállalóként, szülőként, társként, nőként. Ha pedig ez nem sikerül, a kudarctól elbizonytalanodik, önértékelési zavarai alakulnak ki, láthatatlannak és értéktelennek érezheti magát.

Hogy ennek mennyire nem kell kényszerűen így lennie, abban az életmódváltás, a tudatosság nagyon sokat segíthet:

– Nem lehet eleget ismételni a megfelelő táplálkozás szerepét ezen a területen, nézzünk csak néhány példát! A kellő mennyiségű zöldség-, és gyümölcsfogyasztás gyulladáscsökkentő volta miatt előnyös, s a krónikus betegségek kialakulását akadályozhatják meg; a magvak, fűszernövények, olíva-, vagy kókuszolaj pedig jótékonyan hat az immunrendszerre, a mellékvese és pajzsmirigy működésére, mindezek együtt pedig a testsúly megőrzéséért is felelősek.

– Kellő mennyiségű víz fogyasztása mindig ajánlott, de jó tudni, hogy a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel (legalább 8-10 pohárnyi víz naponta) általánosságban is lassítja az öregedést, javítja a memória működését, az emésztést, és előnyös az izmok, ízületek, sőt az agy működésére is.

– A sportolás minden életkorban fontos, de a változókorban javíthatja az alvás minőségét, csökkenti az elhízás, csontritkulás, cukorbetegség és szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Egy korábban keveset mozgó embernek talán ezt a legnehezebb beillesztenie a napirendjébe, főképp, hogy a menopauzával megjelenhet a krónikus fáradtság, a testsúlynövekedés, és a hangulatváltozás is, amely egyike sem tesz motiváltabbá az életmódváltásban, mégis, aki belevág, hamar érezni fogja jótékony hatását. A sportolással kapcsolatban a legnagyobb titok a rendszeresség, amely hosszútávon nem csak a testi egészség megőrzésének egyik kulcsa, hanem pozitívan hat a mentális és érzelmi egészségre is.

– Mindemellett nem elhanyagolhatók a táplálék kiegészítők, vitaminok szerepe sem, ezekkel kapcsolatban érdemes tanácsadók, orvos véleményét is kérni.

A ma menopauzában érintett nők a baby boomer és az x generáció szülöttei, akik már a rendszerváltozás után teljesítményorientált világban lettek a társadalom dolgozó tagjai. Bár még ma is aktívak, de hamar hátrányba kerülhetnek a fiatalabb korosztályokkal szemben. S miközben ők még a változókori tüneteikkel és szerepeikkel küzdenek, kicsúszhat a lábuk alól a talaj, és kiszolgáltatottá válhatnak. Mivel egyre tovább élünk, életminőségünkből adódóan egyre tovább vagyunk aktívak, fontossá vált, hogy az érett nők képe is pozitívabbá váljon a társadalomban. Számos nőket érintő jelenség, mint a tinédzserkori hormonális változások, a menstruáció, a meddőség, a szülés, szoptatás már kellő figyelmet kaptak úgy a médiában, mint a közgondolkodásban, itt az ideje, hogy több szó essék és nagyobb, megértőbb figyelmet kapjon a változókorban lévő nők helyzete. Mint olyan sok minden, a fordulat ezúttal is az Egyesült Államokból érkezik: számos ismert és neves közszereplő nyíltan beszél a menopauza negatív velejáróiról, de van, aki üzleti lehetőséget is lát ennek a korosztálynak a megcélzásában. Michelle Obama, Penélope Cruz, Oprah Winfrey csak néhány név azok közül, akik nyíltan kampányolnak azért, hogy kapjanak pozitívabb megítélést a változókorú nők. Sokan közülük arról is beszélnek, hogy ha valóban más, kedvezőbb lenne a szemlélet ezzel kapcsolatban, sok nő felismerné a lehetőséget is ebben az életszakaszban: az önmegvalósítás, az önmagunkra odafigyelés egy új állomását.

S.B.

Felhasznált irodalom/ még többet a témáról:

www. tudatosoregedes.org,

Marie Claire 2020/10. (Dosszié: Ne legyen tabu a menopauza)