Speciális lábápolás fontossága!
Sok alapbetegség nagy odafigyelést igényelnek, mint pl::
Reumatikus eredetű izületi elváltozások lábon
– Íngyulladás (tendinitis)
– Izületi gyulladás (Arthritis)
– Köszvényes izületi gyulladás
– Artrózis
– Sokizületi gyulladás (Rheumatoid Arthritis)

PERIFÉRIÁS ÉRELLÁTÁSI ZAVAROK:
– Érszükület
– Visszér tágulat vagy gyulladás
– Neurophatia

NYIROKKERINGÉS
– Nyirok ödéma

IDEGRENDSZER
– RAYNAUD-KÓR

CUKORBETEGSÉG (DIABETES MELLITUS)
SZARUSODÁSI ZAVAROK, ELVÁLTOZÁSOK
– pikkelysömör (psoriasis)

BAKTERIÁLIS EREDETŰ FERTŐZŐ BŐRBETEGSÉGEK
– Orbánc
– Kelés
– Talpi fekély

VÍRUSOS EREDETŰ FERTŐZŐ BŐRBETEGSÉGEK, BŐRELVÁLTOZÁSOK
– Egyszerű herpesz (HerpesSimplex)
– Övsömör (Herpes Zoster)
– Szemölcsök
• Közönséges szemölcs (VerrucaVulgaris)
• Lógó szemölcs (VerrucaFiliformes)
• Lapos szemölcs (VerrucaPlana)
• Fiatalkori futószemölcs (VerrucaJuvenilis)
• Talpi szemölcs (VerrucaPlantaris)

GOMBÁS EREDETŰ FERTŐZŐ BŐRBETEGSÉGEK, BŐRELVÁLTOZÁSOK
– Fonalas gombák
– Sarjadzó gombák
– Penészgombák

A diagnosztizálás az egészséges állapotból kiindulva az elváltozásokra, esetleg a betegségre utaló tünetek felismerését jelenti.
Ez jelenti a diagnosztizálás alapját, az egészséges állapotból való kiindulás elvét. A lábápoló szolgáltatás megkezdése előtt elengedhetetlen a folyamat.
A diagnosztizálást a vendég kikérdezésével, szemrevételezésével és a bőrfelület tapintásával végezzük.
A tapasztaltak és elmondottak alapján határterületeket állapítunk meg, ami azt jelenti, hogy el kell döntenünk, hogy elvégezhető – e a szolgáltatás vagy sem.
Az állapotfelmérés során vizsgáljuk a befolyásoló és tiltó körülményeket és ezek alapján kezelési tervet állítunk fel. A szolgáltatás mindig egyénre szabott, nincs két egyforma eset.
A kezelési technikák, ápolások, eljárások megtervezése, az adott láb tulajdonságainak és a befolyásoló tényezőknek megfelelően történjen. A tanulmányaink alapján fel kell, ismerjük a lábon fellelhető elváltozásokat, esetenként a betegségre utaló tüneteket.
Természetesen nem állíthatunk fel orvosi diagnózist, de a kikérdezés, szemrevételezés, tapintás során tapasztaltak alapján az eredményes kezelés érdekében az utaló jeleket és az elváltozások esetleges okát a szolgáltatást befolyásoló szinten és mértékben meg kell tudni állapítani, hiszen munkánkért büntetőjogi felelősséggel tartozunk. Az esetek sokfélesége nem csak állandó felelősségteljes döntést, hanem folyamatos fejlődést is eredményez.

KIKÉRDEZÉS
Ebben a lépésben azokra a betegségekre kell rákérdeznünk, amelyek a munkánkat nagyban befolyásolják. Ilyen például a
cukorbetegség, amely napjaink gyakori kórképe és sok szempontból igényel odafigyelést.
A betegség következtében nagyon gyakori az érzékelés kiesés, ilyenkor nem érzik, ha kisebesedik, megsérül a lábuk, a seb gyógyulási hajlama, szöveti regenerációja rossz, ezért a fekélyesedés veszélye nagy. Ez komoly kockázati tényező a szolgáltatás során.
Ha sérülés történik, az már komoly következményekkel járhat, mert a seb cukorbetegeknél lassan, vagy egyáltalán nem gyógyul, ezáltal nagy a fertőzés veszélye. Cukorbetegek hajlamosak a lábujjak között jelentkező gombás fertőzésre, mivel a verejtékük összetétele a magas vércukorszinttől megváltozik, ezért táptalaja a felhámot támadó gombás fertőzéseknek. Ezek ismeretében a cukorbetegség és a kezelendő probléma a lábápoló technika megválasztását nagymértékben befolyásolja. A cukorbetegek kezelése fokozott figyelmet igényel, ezért javasolt a gépi kezelés.
A késes pedikűr során nem csak a sérülés kockázata nagy, hanem az ehhez szükséges áztatás is fertőzés veszélyt jelenthet. Éppen ezért a benőtt köröm kezelésére a lábápoló csak abban az esetben vállalkozhat, ha sérülés/vérzés nélkül tudja elvégezni a feladatot.
Amennyiben a sarokbenövés kezelése így elvégezhető, a kiújulását tamponálással, vagy Spange kezeléssel lehet korrigálni. Amennyiben a betegség már bőrtünetet is okoz, száraz, vékony sérülékeny bőr formájában, akkor a szolgáltatás lábápolói képesítés birtokában már nem végezhető el, tiltó körülmény, mert orvosi felügyeletet, speciális lábápolást igényel! Ez pont olyan kockázati eset, amelynek következtében tragikus következményekkel járó szövődmények is kialakulhatnak.
Az érszűkület is súlyos befolyásoló tényező, mert a végtagok vérellátása nem megfelelő és az érzékelés kiesés/neuropátia itt is előfordulhat, aminek a következménye a sérülékenység és a rossz sebgyógyulás, majd ezek okán a fertőzések kialakulása.
Az érszűkület esetén a masszázs, hideg meleg kezelés nem javasolt, és a körömlemez színes anyaggal fedése sem, mert a betegség tünetei ott jelentkezhetnek színelváltozás formájában.
A vérzékenység és a vérhígítót, vagy véralvadás gátlóttartalmazó gyógyszerek szedése is befolyásolja a lábápoló technika megválasztását, mert a legkisebb sérülés esetén is nehezen áll el a vérzés, így a késes pedikűr nem javasolt.
A lábápoló szolgáltatás során kémiai anyagokat fertőtlenítőt, bőrpuhítót, és ápoló anyagokat alkalmazunk, melyek okozhatnak bőrirritációt.
A kikérdezés során ki kell deríteni, hogy tud -e a szolgáltatást igénybevevő az általunk alkalmazni kívánt anyagokkal szembeni esetleges allergiájáról.

SZEMREVÉTELEZÉS
A diagnosztizálás következő lépéseként szemrevételezzük a vendég lábát. Megvizsgáljuk ortopédiai és bőrgyógyászati szempontból.
Ortopédiai szempontból mindig a láb normál, 3 pontos támaszkodásához viszonyítunk, mely azt jelenti, hogy az I-es és V-ös ujj lábközépcsont fejecse, és a sarokcsont gumója érintkezik a talajjal.
A kezelés során leggyakrabban előforduló ortopédiai elváltozások.
– Harántboltozat süllyedés
– Bütyök
– Kalapácsujj
– Hosszanti boltozat süllyedése
– Sarkantyú/sarokcsonti tüske
Ortopédiai elváltozások, elsősorban a haránt boltozat süllyedés, szinte minden embernél megtalálhatóak, amelyet a nagy igénybevétel, a kemény felületen,- pl.: betonon való rossz statikájú divat cipőkben járás is okozhat.
Az elváltozásra utaló egyértelmű jel/tünet, amikor azt tapasztaljuk, hogy aII-es, III-asvagy aIV-es lábközépcsont fejecse is érintkezik a talajjal, vagyis a boltozat le van süllyedve. Az elváltozás következtében felborul a szalagok és izmok egyensúlya és további szövődmények alakulhatnak ki. Ilyenek a kalapács ujj, mely során karom állást vesz fel többnyire aII-es ujj, de bármelyiken kialakulhat. A magasabban elhelyezkedő ujjperccsont fejecse a cipőben folyamatos nyomásnak, dörzsölésnek van kitéve, ennek következtében, előbb vagy utóbb bőrgyógyászati probléma is megjelenik rajta.
Kialakul a bőrkeményedés és a gyakran nagy fájdalommal járó tyúkszem. A harántboltozat süllyedés miatt az öregujj tengelye a többi ujj felé fordul, a lábközépcsontfejecsefolyamatos irritációnak lesz kitéve, mely a csontképző sejtek fokozott termelődéséhez, csonthártyagyulladáshoz és végül csont felrakódáshoz vezethet, kialakul a sokak számára nagy szenvedést okozó, csak műtéti eszközzel korrigálható elváltozás az un. bütyök. Ez az elváltozás egy idő után a méretéből adódóan a cipő viselet során egyre nagyobb problémává alakul, egyre több kényelmetlenségekkel járhat. Sajnos általában a keresztirányú boltozat süllyedése hosszanti boltozat lesüllyedésével a bokasüllyedéssel is társul. Ilyenkor a talp belső fülkéje elterül, a bel boka duzzadt lesz.
A sarokcsont gumóján csontkinövés is kialakulhat, ami szintén nagy fájdalommal jár. Lábápolói feladat az elváltozásban szenvedők felvilágosítása is. Meg kell értetni velük, hogy a probléma súlyosbodása, a szövődmények megelőzése érdekében milyen fontos a szakorvosi segítség igénybevétele.
Ezekben az esetekben a lábápoló feladata nem csak a bőrelváltozások kezelése, hanem a szövődmények kialakulásának megelőzése érdekében a lábápolói tevékenység körébe tartozó korrekciós lehetőségek az un. tehermentesítők alkalmazása, a házi tanácsadás is.
Természetesen elsősorban szakorvos javaslata alapján speciális, méretre készített boltozat emelők és tehermentesítők viselete javasolt. Az ortopédiai elváltozásokat a talpbetétek és az egyéb tehermentesítők sajnos nem szűntetik meg, de a további szövődmények kialakulását késleltetik, esetenként meg is akadályozzák. Az ortopédiai elváltozás kezelése orvosi feladat, de az ennek következtében megjelenő bőrelváltozás kezelése az már lábápoló tevékenységi körébe tartozik.
Amennyiben bármilyen veleszületett vagy szerzett; traumás, reumás eredetű ortopédiai tünetet tapasztalunk, fel kell mérnünk, hogy befolyásoló, vagy tiltó körülménynek minősül a lábápolás szempontjából. A pácienssel való konzultáció során az elváltozáshoz kapcsolódó fájdalom érzet- és a mozgásában való korlátozottság mértékét állapítjuk meg.!
A bőrgyógyászati szempontú diagnosztizálás során a bőrelváltozásokat vizsgáljuk, és eldöntjük, hogy tiltó, vagy befolyásoló tényezők a lábápolás szempontjából.
Először meggyőződünk arról, hogy az ápolandó területen található – e valamilyen fertőző vagy tovább fertőzhető elváltozás, ami egyértelműen tiltó körülmény.
– vírusos,
– bakteriális,
– gombás fertőzésre utaló tünetek,
– sebes sérült felületek.

Vírusos elváltozások:
herpesz, szemölcs, övsömör.
A lábon a leggyakoribb a talpi szemölcs, amihez a lábápoló nem nyúlhat, orvosi kezelést, speciális lábápolói szolgáltatást igényel, mivel fertőző elváltozásról van szó. Amennyiben az érintett terület a kezelés során kikerülhető, akkor fokozott figyelemmel végzett fertőtlenítés mellett a lehetséges technológia megválasztásával a többi területen dolgozhatunk. A láb áztatása a fertőzés továbbterjedésemiatt tilos! A talpi szemölcs és a tyúkszem sokszor nehezen megkülönböztethető bőrgyógyászati elváltozás. A vendég mind a két esetben szúró fájdalmat érez, és ezt jelzi a lábápolónak.
A tünetfelismerés során meghatározó az elváltozás elhelyezkedése, a kialakulásukfigyelembe vételével. A tyúkszem ugyanis egy pontra ható nyomás miatt alakul ki, a szemölcs pedig egy vírusos fertőzésként bárhol lehet. Vagyis amennyiben a bőrtünet olyan helyen jelentkezik, ahol nem lehetséges az egy pontra ható nyomás, esetleg több van egymás mellett, akkor szinte biztos, hogy szemölccsel van dolgunk.
Szemrevételezéskor a talpi szemölcs közepében apró fekete pöttyök találhatók, ami felismerést egyértelművé teszi. Tapintás során, a tyúkszem közepén érezhető a kemény szaru, a szemölcsnek viszont a kör alakú pereme a keményebb. Előfordulhat, hogy bőrkeményedés alatt van a talpi szemölcs, ilyenkor, amikor láthatóvá válnak a kis fekete pöttyök, akkor abba kell hagyni a vágást, mert ha vérzés alakul ki, akkor fertőz. Ilyen esetben a fertőtlenítés és a védőkesztyű használata szükséges.
Bakteriális eredetű fertőzés következményei lehetnek a különböző területeken megjelenő gyulladásos folyamatok.
Tünetei: piros, duzzadt, meleg, sima felületű, fájdalommal jár, esetleg váladékozik.
Bakteriális elváltozások még az orbánc a talpi fekély és a kelés.
Bakteriálisan fertőzött terület lábápoló által nem kezelhető! Munkája során leggyakrabban a körömsarok benövés, a körömsánc gyulladás, tyúkszem, vagy az ortopédiai elváltozás következtében megjelenő egyéb bőrtünet gyulladt állapotával találkozhat.
A gombás megbetegedés a körmön és a bőrön nagyon gyakori, népbetegségnek is tekinthető. Gombás megbetegedésre utaló jelek esetén a vendéget orvoshoz kell küldeni.
Bőrgomba elsődlegesen az ujjak között jelenik meg akár az előzőekben említett ortopédiai elváltozások kapcsán az ujjak egymásra fordulása, illetve az ujjak közötti napi higiéniás feladatok hiánya miatti felázás, vagy a szellőzés hiánya okozhat bőrhámlással, hólyagosodással, viszketéssel járó elváltozásokat.
Ez a fertőzés a körömre is átterjedhet, ilyenkor a körömlemez jellegzetesen megváltozik. A színe piszkos sárga vagy szürkés barna lesz, fénytelen, törékeny, megvastagodott, elemelkedik a körömágytól és alatta porhanyós, sárgás szarutömeg van, a köröm vége pedig töredezett, felrostozódott, gyakran kellemetlen, jellegzetes szaggal is párosul. A fertőzés rendszerint egy körmön kezdődik, kezelés nélkül tovább terjed a többi körömre is. A körömgomba hajlamosító tényezői lehetnek az évek óta fennálló ujjak közötti berepedések, a bőr gombás fertőzései, sérülés az ujjak végpercén, a köröm alatti vérzésilletve keringési zavar, cukorbetegség. A tünet felismerése érdekében az orvosi ismeretekben már részletezett bőr és körömgomba típusokat vizsgáljuk.
3 fajta körömgomba fertőzés van:
Fonalas gomba fertőzése esetén a mosolyvonal ívének megváltozása jelzi a leggyakrabban először megjelenő tünetet. Oka a cipő általi erős nyomás, amelyet rossz cipő, életvitelből adódó koncentráltan erre a helyre ható erő, vagy rossz körömvágás okozhat. Az érintettek hajlamosak a problémát figyelmen kívül hagyni, mert nem fáj, sokáig jelentősen hátrányos esztétikai tünetet sem okoz. Saját és a környezet érdekében is fel kell világosítani őket a probléma veszélyeiről, fokozódó kockázati tényezőiről. A lábápoló egészség megőrzési feladata itt jelentős!
Sarjadzó gomba általi fertőzés esetén a körömlemez a körömágytól elemelkedik, sárgás színű szivacsos szerkezetűvé válik, és az őt kísérő gyulladás ráterjedhet a körömsáncra is. Fájdalmas és önmagától nem szűnik meg, így szinte biztos, hogy az orvosi kezelést igénybe fogja venni az érintett, de nem mindegy, hogy mikor.
Penészgomba: szürkés, barnás, sárgás színelváltozással jár, kellemetlen szag kíséri nyomásra érzékeny, fájdalmas, hirtelen nagyfokú ütés, vagy pl. a lábápolás során végzett körömkorrekció helytelen viselése, akár a kellő higiénia hiánya okozhatja. A lábápoló prevenciós feladata, hogy a hajlamosító tényezők, vagy a megelőző jelenségek esetén figyelmeztessen a fertőzés veszélyre, adott esetben orvoshoz irányítsa. Lábápolói feladat a fellevegősödött,-felrostozódott körömrész eltávolításával, a megvastagodott köröm vékonyításával az orvos által előírt gyógyszeres kezelés hatékonyságát biztosítjuk. A fokozott fertőtlenítés és a védőfelszerelések alkalmazása ezekben az esetekben elengedhetetlen (maszk, gumikesztyű, kötény). Munkaterületünk az ép felhám, ezért sebes /sérültterületeken nem dolgozhatunk.
Bőrgyógyászati szempontból vizsgálva megállapítjuk, hogy milyen, lábápoló által kezelhető bőr-; és körömelváltozások vannak a lábon, melyek befolyásoló körülményként értelmezve felelős döntést, a kezelési lehetőségek adott esetre való megtervezését, kivitelezését kívánják meg.
Ilyenek lehetnek:
– lapszerinti kérgesedés
– csapszerű, szeges kérgesedés
– sarokrepedés
– megvastagodott köröm
– dupla köröm
– benőtt köröm
Ha az elszarusodás során keletkezett szaru mennyisége, minősége eltér a normálistól, akkor beszélünk szaruképzési rendellenességről. A szarusodás, mint élettani jelenség fontos ismeret a lábápolói tevékenység szempontjából.
A szarusodási folyamat a bőr legfelső rétegében, a hámban lejátszódó folyamat, mely során a szarusejtek a felszín felé haladva szerkezeti és biokémiai változásokon mennek keresztül. A hám öt alrétege (alap/bazális, tüskés, szemcsés, fénylő, szaru) jelzi az átalakulás lépéseit. Az alap rétegben a sejtek még épek és osztódásra képesek, mert az irhából tápanyaghoz jutnak. A felszín felé haladva már nem kapnak tápanyagot, mert a hámban nincsenek erek, amelyek eljuttathatják a sejtekhez. A szerkezeti átalakulás során a sejtmagjukat elveszítik és a víztartalmuk is lecsökken. A szarurétegben már csak 10% a víztartalma a keratinnak. A szarusodási folyamat 28 nap alatt megy végbe, végterméke 60-70%-ban lágy és a kemény keratin, vagyis a bőrkeményedés és a köröm. A keratin egy rostos szerkezetű, kéntartalmú fehérje, ami vízben nem oldódik, de víz hatására megduzzad. Enyhe vegyi hatásoknak ellenáll. A lábápoló feladata ezeknek a területeknek a karban tartása, ápolása, ezért kell ismernie az anyagát, tulajdonságait, élettanát, zavarait. A szarutermelődés rendellenességeiből adódó bőrelváltozások kezelése lehet kizáró körülmény pl. pszoriázis egyes estei, de lehet a lábápolói tevékenység körébe tartozó szaruréteg megvastagodása/ bőrkeményedés, is.
Lábápoló által kezelhető bőrelváltozások: A lapszerinti kérgesedés egy szarusodási zavar mely a nagy felületre ható nyomás, dörzsölés hatására kialakult elhalt többrétegű laphám.
Az ortopédiai elváltozások következményeként a haránton, az öreg lábujj szélén, a sarkon, ujjbegyeken, ujjhátakon a leggyakoribb. Általában a normál bőr színétől eltérő szürke, vagy sárga színű, felülete tapintáskor érdes, kemény.
Lábápoló általi szakszerű kezeléssel megszüntethető, szinten tartható. Kezelés hiányában lap szerint növekszik, egyre vastagabb lesz, és egy idő után az irharéteget nyomja, vagyis fájdalommal jár.
A tyúkszem egy csapszerinti kérgesedés, mely egy pontra ható nyomás hatására alakul ki. Felületi lapszerinti kérgesedésből és ék alakban benyomódott magból és csapszerű gyökérből áll.
Kezelés hiányában lefelé a bőr irha rétege felé növekszik, és szúró fájdalmat okoz.
Fajtái:
– Kemény tyúkszem (leggyakoribb)
– Lágy tyúkszem (ujjak között, fehéres színű, vizenyős, gumiszerű)
– Szemcsés tyúkszem (parányi, fájdalommentes, csoportosan is előfordul)
– Vaszkuláris tyúkszem (vérerek futnak benne)
– Neurovaszkuláris (a növekvő tyúkszemben a véredények mellett idegszövet is található)
– Rostos tyúkszem (régi tyúkszemből alakul ki, mélyre hatol, fájdalmas)
Sarokrepedés: a sarok részen a legszárazabb a bőr, ami nyáron a nyitott cipőben fokozódik. A repedések lehetnek felületiek, melyek csak a bőr kiszáradását jelzik, és lehetnek a nem kezelt bőrkeményedések kirepedései a láb terhelése miatt.
A repedések akár az irharétegig is elérhetnek, és a repedésekbe kerülő porszemcsék, baktériumok hatására begyulladhatnak, hajszáleres bevérzés is kialakulhat. A szemrevételezésnél megállapítjuk a típusát és annak megfelelően javasoljuk a lábápoló általi kezelést, és az otthoni zsíros, hámosító krémmel való ápolást.
Lábápoló által kezelhető köröm elváltozások:
Lábujjkörmöknek fontos védelmi szerepük van. A fokozott terhelés, vagy a kor előre haladtával egyre gyakoribbak a lábujjkörmökkel kapcsolatos problémák. A lábkörmök trauma, betegség, kényelmetlen cipő, nem megfelelő higiénia, fertőzések, rossz keringés miatt rendellenesen fejlődhetnek, illetve megbetegedhetnek. Ilyen eset lehet a benőtt köröm, gombás köröm, lemezesen szétváló köröm, görbe növése, megvastagodott köröm. Ezekben az esetekben fontos a megelőzés, mely rendszeres lábápolással, pedikűrözéssel elérhető.
Megvastagodott köröm kialakulásának számos oka lehet. Legtöbbször a folyamatos mechanikai inger okozza: nem megfelelő lábbeli, sportolóknál a folyamatos nyomás, egyszeri nagyobb trauma stb. Amennyiben színe megváltozik, jelenthet fertőzést, de keringési problémát is, ami idős korban nagyon gyakori. Hogy mi a valós oka és lehetséges kezelése annak megállapítása orvosi hatáskörbe tartozik. A lábápoló csak utaló jeleket állapíthat meg. Felelős döntésére ezek alapján kerülhet sor.
Dupla köröm a kisujj körmén alakulhat ki nyomás hatására, általában nőknél a szűkülő cipő okozta nyomás hatására. Szemrevételezéskor azt tapasztaljuk, hogy a köröm úgy néz ki, mintha egy hosszanti barázda/repedés lenne benne. Tulajdonképpen ez egy bőrkeményedés, amit az irritáció, dörzsölés okoz. Lábápoló által eltávolítható.
Benőtt körömről akkor beszélhetünk, amikor a természetes körömlemez az oldalsó körömsáncba a normálistól mélyebben benyomódik, és ezzel irritációt, fájdalmat, gyulladást okoz. Kialakulásának különböző okai lehetnek. Okozhatja genetikailag deformált körömforma, például cső köröm, óraüveg köröm, kosszarv alakú köröm, vagy nagyon erős keresztirányú „C”ívvel rendelkező körömtípus. A nem megfelelő körömvágás, túl rövidre, vagy túl ívesre vágott szabadszél. A kivésett, de bent felejtett köröm darab az eltávolításkor, megsértett körömsánc.
Mátrixot érintő mechanikai hatás következményeként, deformált növekedésű körmöknél is kialakulhat. Olyan körömbenövés is létezik, amikor a köröm nagyon lapos, és az oldalsó bőrredő nő rá a körömre. Ennek a benövés típusnak lehet az oka a felpuhult/ felázott bőr, mely gyakran megfigyelhető az izzadt bőrtípusúak esetén, gyakori előfordulású a pubertás kor idején. Azt, hogy a kezelés orvosi, vagy a pedikűrös által is végezhető feladat az dönti el, hogy van-e gyulladás, milyen mértékű a fájdalom, illetve, hogy számíthatunk-e vérzésre a kezelés során. Egy vékony lemezes köröm például nagyon éles és a körömsáncot elvágva komoly vérzést okozhat, melynek kockázatát lábápoló nem vállalhatja. A vadhúsképződéssel járó körömsarok benövés kezelése isorvosi,- vagy Speciális lábápolói feladat!
A bőrtípus megállapítása a kezelési terv elkészítéséhez szükséges, mert ettől függ a kezelés típusának,-menetének, valamint eszközeinek, anyagainak megválasztása.
A bőrtípusokat a kezelés szempontjából két csoportba soroljuk:
– Könnyen kezelhető
– Nehezen kezelhető
Könnyen kezelhető bőrtípus: Sima ritka laza bőr, melynek színe sárgás, bőrkeményedés színe is sárga, könnyen vágható, de a kezelés után is megtartja sárgás színét, ezért tapintással érzékeljük, hogy meddig vághatunk.
Nehezen kezelhető bőrtípusok: Üvegbőr, melynek színe rózsaszín, a bőrkeményedése pedig szürke. Nagyon vékony, gyorsan szárad és üvegszerűvé válik. Óvatosan kell kezelni, mert repedések találhatók rajta, melyek könnyen beszakadhatnak vágás közben. A kés vágáskor sercegő hangot ad, folyamatosan nedvesíteni kell. Speciális bőrpuhító anyaggal, végezzük a folyamatos nedvesítést, puhítást, semmi esetre sem megfelelő a fertőtlenítő anyag erre való használata. Izzadt bőr,Tudnunk kell, hogy a szaruréteg nedvesség hatására megduzzad, hullámossá válik, és nehezen kezelhető (majdnem kezelhetetlen) lesz. Bőr színe jellegzetesen szürkés-fehér színű, a levágandó szaruréteg kifehéredik, alatta a vágott felület rózsaszínű, nedves tapintatú marad. A tapasztalat szerint gyakori, hogy egy lábon többféle bőrtípus is megtalálható, ami gyakran ellentétes eljárást igényel pl. lábujj körül izzadt, sarkon sima-ritka-laza bőr.
TAPINTÁS
A bőr állapotának megállapítását tapintással végezzük, mely során nagy jelentőségű az elemi elváltozások ismerete.

KÖRÖM SZABÁLYOZÁS
köröm korrekciós eljárás. A körömelváltozások esetén segít, hogy a köröm visszanyerhesse eredeti, egészséges formáját, és a vele járó kínzó/kellemetlen érzés is gyorsan, fájdalommentesen megszüntethető. Benőtt köröm növekedés közbeni korrigálására, alkalmas technika, mellyel sok esetben elkerülhető a sebészi beavatkozás. Fontos alapszabály, hogy csak egészséges, gyulladásmentes felületen dolgozhatunk. A kezelés előtt szemrevételezzük a kezelendő felületet. Felhelyezése csak speciálisan képzett terapeuták által végezhető

KÖRÖMPROTÉZIS
Speciális Klotrimazol, ezüst tartalmú alapanyaggal (pedizselé) akkor végzünk korrekciót a lábkörmökön, ha hiányos körmöt kell esztétikussá tenni. Ilyen eset például, amikor egy mátrixsérülés miatt nem nő a köröm, vagy esetleg egy beteg körömrészt el kellett távolítani. Fontos alapszabály, hogy csak egészséges körömfelületre rakható, ugyanis a tapadás nem lesz megfelelő, és fertőződhet. A pedi zselé egy rugalmas anyag, ami azért jó a lábon, mert a cipő általi folyamatos nyomáshoz tud alkalmazkodni. Az elkészített körömprotézis így nem lesz törékeny, nem válik fel. Antifungal hatóanyag tartalma miatt kisebb az esélye a visszafertőződésnek. Folyamatosan ellenőrizzük, és eltávolítjuk, amennyiben bármilyen elváltozást tapasztalunk. 7.3.

TEHERMENTESÍTŐK
A kezelés szinten tartásához legtöbbször szükség van a tehermenetesítők használatára is.
Feladatuk: A fájó, problémás részek megóvása, védelme illetve további szövődmények és deformitások kialakulásának megakadályozása.
Tehermentesítők alkalmazásával a bőrtünetek kialakulása is lelassítható, vagy kiküszöbölhető.
Feladatkörük szerint:
Gyógyító (beteg vagy sérült lábnál)
– mechanikai védelem
– hatóanyagos kezelés
Megelőző illetve kényelmi szempont (egészséges láb) Øbetétek, sarokemelők
Anyaguk szerinti csoportosítás: Ø Rugalmas szövet ØHabszivacs Ø Szilikon Ø Bőr ØMűanyag Ø Ezek kombinációja Ø Lábápoló készítmények
Alakjuk és helyük szerinti csoportosítás: Ø Lábujjak közé rakható ujjterpeszek Ø Lábujjra ráhúzható (ujjgyűrű) ØTapasz (tyúkszem tapasz vagy védő)) Ø Cipőbe helyezhető kivitelek (talpbetétek, sarokemelők)
A tehermentesítők, anyagukat és funkciójukat tekintve többfélék lehetnek. Vannak cipőben hordható, talpbetétek, sarokemelők. Lehetnek lábujjra húzható, pl. kalapácsujj esetén a bőrkeményedés kialakulását elkerülendő szilikon vagy egyéb anyagból készült „gyűrűk „vagy ujjvédők. Vannak, un. ujjterpeszek, amelyek a harántboltozat lesüllyedésének következtében az ujjak egymás felé fordulását és egyben az esetleges ujj közötti gombásodás megakadályozását is szolgálják. A bütyökre alkalmazható cipőben hordható bütyökvédő, éjszakai viseletre pedig kengyel, ami az eredeti irányba húzza az öregujjat. Tehermentesítéssel elkerülhető, vagy késleltethető a bőrgyógyászati elváltozások kialakulása a harántboltozaton, a sarok részen, a kalapács ujjon, az ujjak között. Az a lényegük, hogy használatukkal a dörzsölés és a nyomás az érintett területeken csökkenthető. A tehermentesítők anyagukat tekintve lehetnek műanyagból, bőrből, szilikonból, puha filcből, és méretre el is készítheti is őket a lábápoló (pl. ujjterpesz).