Ne legyen tabu és ne bagatellizáljuk el: szülés utáni medencefenék környéki tünetek, panaszok

Még mindig számos tévhit övezi ezt a területet, egyszerre jellemző a felkészületlenség és a és a téma elbagatellizálása, ami komoly egészségügyi panaszokat és károkat is okozhat. A várandósság hónapjaiban is fontos tudatosan felkészülni, és a szülés után pedig fontos odafigyelni a testünk adta jelzésekre, tünetekre, és ha szükséges, akkor specialistához kell fordulni. Cikkünk ebben a témában segít eligazodni, elsősorban Rigóné Tavaszi Piroska inkontinencia és medencefenék specialista gyógytornász szakmai anyagainak felhasználásával.

Mik lehetnek a tünetek? Mire figyeljünk oda?

A szülés után vizelet-, széklet- és széltartási nehézségek jelentkezhetnek, valamint olyan süllyedéses betegségek, melyek még súlyosabb stádiumban sem járnak mindig vizelettartási zavarral. Emellett az aranyér kialakulására és kezelésére kell odafigyelni.

A vizelettartással összefüggő problémák (inkontinencia) kialakulásához sok tényező vezethet: a korábban is meglévő inkontinencia; a korábban végzett nagy intenzitású sportok; a jelentős súlygyarapodás a várandósság során; a köhögéssel járó krónikus állapotok, mint asztma, allergia; a székrekedés; valamint a kötőszöveti gyengeségre utaló jelek (aranyér, visszér, narancsbőr, laza ízületek). Természetesen jelentős hatással lehet kialakulására a szülés lefolyása, valamint a baba súlya (4000 gramm felett), és a szülés közbeni különböző beavatkozások, eszközök, eljárások (gátmetszés, fogó, vákuum) alkalmazása. Ezen kívül a szüléskor magas anyai életkor is kockázati tényező, később a szoptatás és a nehéz súlyok emelése, cipelése is jelentős befolyással bír.

Mit tapasztal az érintett nő? Köhögés, tüsszentés, mozgás, szexuális együttlét során vizeletvesztés történik; gyakori/állandó a vizelési inger; gyakori – kis mennyiségű – vizeletürítés vagy állandó és nagyobb mennyiségű vizeletvesztés történik, amely folyamatos betéthasználatot igényel; jellemző lehet, hogy nehezített a vizelet elindítása és megállítása, éjszaka többször fel kell kelni vizeletürítés miatt.

Süllyedéses betegségekre utal, ha valaki a hüvelybemenetnél dudort, kitüremkedést tapint; ha ugyanitt préselésnél előboltosulás jelentkezik; ha a tamponhasználat problémákba ütközik (kicsúszik); a szexuális együttlét alatt érzéketlenség, fájdalom, levegő beáramlás történik; illetve az illető hüvelytágasságra panaszkodik.

Széklet- és széltartási nehézség jelei: székrekedés; széklettartási zavar; a gát környékének kiboltosulása a székletürítés során; széltartási probléma.

A szakember a megfelelő orvosi kivizsgálásra, prevencióra és a szakszerűségre helyezi a hangsúlyt: a kismedencei izmok felkészítése a szülésre, a szülés után pedig a korai és szakszerű regeneráció elkezdése a tünetek meglététől függően vagy azoktól függetlenül.

A medencefenék gyógytorna a fentebb részletezett panaszok miatt javasolható:

 • gyermekvállalás előtt a gátizom működés felmérésére, tudatosítására
 • várandósság idején a természetes és császáros szülésre készülőknek
 • szülés után a gyors regeneráció és biztonságos terhelés érdekében

A terápia felépítése:

 1. medencefenék izom vizsgálata, medencét stabilizáló izmok csontok, szalagok tesztelése, mozgásszervi diagnózis felállítása,
 2. a vizsgálatra épülő speciális gyakorlatsor összeállítása, betanítása
 3. elektrostimulációs kezelés (szelektív ingeráram segítségével a medencefenék idegstimulációs kezelése)
 4. biofeedback kezelés (az izomműködésről vizuálisan visszajelző készülék használata)
 5. segítő beszélgetés, lelki támogatás

A kezelési kiegészítője lehet a manuálterápia, a terápiás tampon, pesszárium alkalmazása.

A panaszok megszüntetése, a helyreállítás történhet akár rövid idő alatt is (rendszeres, szakszerű medencefenék fizioterápia után akár egy-két hónappal is megszünhetnek az enyhe tünetek), de a folyamatot rendkívül sok tényező befolyásolja. A minél teljesebb gyógyulás egyik feltétele az időben kezdett terápia: ez hat héttel a szülés után történik.

Jó tudni! A terápia a fentieken túl hasznosítható még a következő esetekben:

 • menopauza idején a hormonhiány következtében fellépő kötőszöveti gyengeség támogatására
 • nőgyógyászati műtétek (hasi vagy laparoszkópos méheltávolítás) után a kismedence strukturális egyensúlyának támogatására
 • hüvelyplasztikai műtétek esetén a műtéti eredmény megőrzése érdekében (TVT szalag, háló beültetés, promontofixáció)

 Aranyér

 A várandósság harmadik trimeszterében több tényező is közrejátszhat az aranyér megjelenésében: a magzat növekedése révén a méh egyre nagyobb súllyal nehezedik a kismedence kötőszöveteire, így fokozott nyomást gyakorol a végbél környéki erekre. Ez pangást okozhat, ami csomók kialakulásához vezethet. Kedvez az aranyeres csomók megjelenésének a várandósság idején meglehetősen gyakori székrekedés, és ezzel összefüggő erőlködés, továbbá a méh fokozott vérellátási igénye is megváltoztathatja a kismedence ereinek nyomásviszonyait. A szülés alatti hasprés, erőlködés is hozzájárulhat az aranyér kialakulásához.

Ennek legáltalánosabb tünete a vérzés (akár csak néhány friss vércsepp a wc papíron). Jellemző még a végbélnyílás körüli irritáció, viszketés. A kitüremkedő, külső aranyeres csomókat akár kézzel tapintani is lehet. A székelés, később az ülés is fájdalommal járhat, főleg, ha az aranyeres csomó megsérült, begyulladt.

A megelőzés az első lépés: a székrekedés elkerülhető, megelőzhető a rostokban, friss zöldségekben, gyümölcsökben gazdag táplálkozással, a megfelelő folyadékbevitellel, ezekre egy várandós nőnek amúgy is fokozottan oda kell figyelnie.  A kismama torna, jóga, rendszeres testmozgás szintén jó hatású. Különböző – az érfalakat erősítő készítmények, krémek – használata akár megelőzésképpen hasznos lehet. A medencefenék izmainak edzése pedig itt is komoly segítség.

Kezelés: A tünetek helyi hatású krémekkel, a gyulladt csomók hűtő borogatásával, gyulladást gátló, regenerálódást segítő kúpokkal enyhítők és jellemzően egy-két hónapon belül elmúlhatnak. Ha nincs javulás, vagy súlyosbodnak a tünetek, akkor proktológus szakorvoshoz célszerű fordulni, hiszen az elhanyagolt aranyér más, súlyos betegségek kialakulásának okozója, állapotok előidézője is lehet.

S.B.