Mi az a manuálterápia?

manuálterápia egy gyűjtőfogalom, melynek fogásai évezredekre tekintenek vissza. A nevéből adódóan a kezelés kézzel végzett technika. A manuálterápiás kezelések között azonban vannak különféle irányzatok, amelyeket leginkább az különböztet meg egymástól, hogy az adott manuálterapeuta milyen fogásokat alkalmazA  manuálterápia a mozgató szervrendszer visszafordítható, funkcionális működészavarainak  vizsgálatával és kezelésével foglalkozik. A manuálterápia szemlélete az embert, egészként, egységként veszi figyelembe, tehát különös figyelmet fordít a különböző testrészek, izmok, egyéb kötószöveti elemek (inak, fasciák) egymással való kölcsönhatására. 

A manuálterápia nem csontkovácsolás!

Ugyan a manuálterápia gyűjtőfogalomba tartozik a kiropraktika és az oszteopátia  tudomány is, mely az emberi csontrendszerrel foglalkozik, azonban a manuálterápia nem egyezik a csontkovácsolással. Magyarországon a csontkovácsolást hivatalosan csak orvosi végzettséggel lehet(ne) végezni, ezzel szemben gyakran a csontkovács szinte semmilyen egészségügyi végzettséggel nem rendelkezik. Manuálterápiát viszont Magyarországon csak az erre a területre specializálódott orvosok, gyógytornászok végezhetnek a Semmelweis Orvostudományi Egyetem által akkreditált két éves képzés elvégzése után.

Milyen problémákra alkalmazható a manuálterápia?

 • gerinccel összefüggő nyak-, hát-, derékfájdalom
 • gerincferdülés
 • gerincproblémákkal összefüggő, végtagokba sugárzó fájdalom, végtagzsibbadás
 • porckorong rendellenességek
 • csípő-, térd-, bokafájdalom
 • teniszkönyök, golfkönyök
 • boka-, lábpanaszok
 • farokcsont elmozdulás, törés 
 • mozgáskorlátozottság
 • mozgásszervi eredetű fejfájás, szédülés
 • befagyott váll
 • váll-, könyök-, kézpanaszok

Mikor nem javasolt a manuálterápia

 • csontritkulás
 • akut sérülés, szalagszakadás
 • akut ízületi gyulladás 
 • lázas állapotokban, akut betegségek ideje alatt
 • krónikus gyulladásos betegségek shub időszakában

Miből áll a manuálterápia?

A terápiát egy alapos állapotfelmérés előzi meg, ahol megtekintjük a páciens mozgásait, fizikális elváltozásait, kikérdezzük tüneteit, majd részletes ízületi mozgásvizsgálatot végzünk. A mozgásvizsgálatot – a képalkotó vizsgálati (Rtg, MRI, CT) leleteket figyelembe véve (amennyiben szükséges) – célzott terápia követi, ahol speciális mobilizációs technikákat alkalmazunk az adott ízületi mozgástartomány normalizálására. A mobilizációs fogások lassan, a páciens közreműködésével végzett technikák, melyek alkalmazásával feloldható, ellazítható a görcsös, bemerevedett testrész oldható az ízületi mozgáskorlátozottság. A konzultáció az otthon végezhető gyógytorna gyakorlatok megtanításával zárul. A manuálterápiának fontos kiegészítő kezelése a gyógytorna, a trigger pont terápia és egyéb lágyrésztechnikák, melyek segítik az érintett izmok, szövetek nyújtását és /vagy erősítését, izomtónus regenerációját. 

A manuálterápiától várható eredmények

A manuálterápia segítségével elsősorban a jól mozgó és fájdalommentes mozgásszervrendszert érhető el, s így jótékony hatása kihatással lehet egész szervezetünkre. A manuálterapeuta lokalizálja és analizálja a kialakult funkciózavarokat, majd a különböző fogásokkal fájdalmat csillapít és mobilizál, ennek köszönhetően pedig az érintett területen javul az ízületi mozgástartomány és oldódik az izommerevség.

McKenzie

Mi a McKenzie terápia? 

A McKenzie-módszer hivatalos neve: „Mechanikai Diagnózis és Terápia”, így nem meglepő, hogy maga a terápia egy nagyon alapos és speciális vizsgálattal kezdődik. A terapeuta kikérdezi a pácienst, megpróbálják megismerni a tünetek sajátosságait, kitérnek rá, hogy a panaszok mikortól és hogyan kezdődtek, lehet-e a hátterében valamilyen sérülés (baleset, műtét), a fájdalom mennyire állandó és intenzív, pontosan honnan ered, kisugárzik-e. A konzultációt egy mozgásvizsgálat is követi, ahol a terapeuta bizonyos mozdulatok elvégzésére kéri a pácienst. A mozgások során megfigyeli, hogy az egy-egy irányba történő elmozdulás hatására a panaszok erősödnek vagy javulnak, a fájdalom fokozódik vagy mérséklődik. A terápiát így teljesen személyre szabottan tudja összeállítani a szakember, hiszen attól függően, hogy milyen sajátosságokkal bír a fájdalom, mindenkinek más és más gyakorlatok lesznek jótékonyak vagy éppen károsak. 

A fentiekből adódóan a McKenzie terápiát csak azok a gyógytornászok és orvosok alkalmazhatják, akik részt vettek és bizonyítványt szereztek a Nemzetközi vagy a Magyarországi McKenzie Intézet által oktatott tanfolyamokon. 

Leghatékonyabban a következő problémák kezelhetőek a McKenzie-módszerrel

 • porckorong-kiboltosulás
 • porckorongsérv
 • derékfájdalom
 • alsó végtagba sugárzó fájdalom/zsibbadás
 • nyaki fájdalom
 • nyaki problémákból eredő fejfájás
 • felső végtagi fájdalom-kisugárzás, zsibbadás 

Milyen gyakorlatokból áll a McKenzie terápia? 

A McKenzie-módszert sokan a homorításos gyakorlatokkal azonosítják. Mivel a modern korban az emberek nagy része ülőmunkát végez és legtöbbjük domború derékkal ül, ezért náluk a fájdalom általában a homorítás hatására enyhül. Tehát a domború derék kényszertartás okozta derékfájdalomnál a hátrahajlásos módszerek lehetnek valóban a célravezetők. A McKenzie-módszer azonban ennél sokkal több, hiszen nem mindenkinél a domború háttal történő munkavégzés okozza a panaszokat, vannak, akiknél a homorítás kifejezetten fokozza a fájdalmat. A McKenzie gyógytorna során, a nyomás alatt lévő ideggyökök felszabadítására törekszünk, a fájdalom így megszüntethető, majd stabilizáljuk az állapotot.

A McKenzie által kidolgozott gyakorlatok viszonylag egyszerűek, de azok biztonságos és hatékony alkalmazásához fontos, hogy az első időkben egy szakember kontrollálja a helyes kivitelezést. Csak így garantálható, a gyakorlat hatékonysága, illetve csak így vehető észre, ha esetleg változtatásokra van szükség a terápiában.

A McKenzie terápiától várható eredmények 

A McKenzie-módszer célja, hogy a páciens felügyelet nélkül is alkalmazni tudja a begyakorolt mozdulatsorokat és ezzel képes legyen enyhíteni a panaszait, valamint felismerje, ha a mozgása ismét elkezdene beszűkülni. A McKenzie kezelés igen hatékony, alkalmazásával sok esetben a műtéti beavatkozások is elkerülhetőek. Általában a javulás is nagyon gyorsan bekövetkezikakár egy-két alkalom után érezheti már a páciens, a teljes gyógyulás azonban a probléma jellegétől és súlyosságától is nagyban függ. 

A McKenzie terápia bizonyos esetekben ellenjavallot, így nem alkalmazható gyulladásos betegségek esetén, tumoros megbetegedésekkor, vagy ha a páciens súlyos csontritkulásban szenved. 

Akut fájdalom alkalmával is forduljunk bátran a McKenzie-terapeutához, ilyenkor segít megtalálni a pihenő helyzeteket, eldönti, hogy melyek azok a mozdulatok, amelyek terhelést jelentenek és emiatt kerülendőek. Tanácsot adhat abban is, hogy a páciens miképp módosítsa a mindennapi terhelést, meddig pihenjen, mikor és milyen gyakorlatokkal kezdje majd meg a McKenzie-tornát. A panaszok megszűnését követően pedig útmutatással szolgálhat a megelőzéssel kapcsolatbanmegtanítva a pácienst az ízületeket kímélő helyes testtartásra.