Több lett az otthonszülés, ebben is változást hozott a járványhelyzet

A tavaszi rendkívüli helyzetben, a járvány első hullámában leállt az egészségügy, minden nem sürgős egészségügyi beavatkozást halasztottak. Van azonban olyan egészségügyi ellátás, amelyre minden körülmények között szükség van, ilyen a szülés lefolytatása is. A gyermekek, akik tavasszal jöttek a világra, különleges körülmények között érkeztek. Ilyen óvintézkedés volt, hogy az édesapák, kísérők nem lehettek jelen a szülőszobán, s a kismama maszkban vajúdott, azt a szülés teljes ideje viselnie kellett, s a kórházakban látogatási tilalom volt. A kismamák egy részében – érthetően – nagy félelem alakult ki, a várandósság utolsó időszakát sokan stresszben, és a kényszerű, váratlan szituáció okozta aggodalmak közepette töltötték. Ebből kiindulva nem meglepő, hogy idén megnőtt az otthonszülést választók száma. Hiszen sokak szemében felértékelődött, megnőtt annak a biztonságnak, nyugalomnak az értéke, amit egy otthon történő szülés, születés jelenthet. A bizonytalannal, rendkívülivel, kényszerű feltételekkel szemben adódott egy lehetőség azok számára is, akik korábban nem gondolkoztam ebben, s amely épp a vágyott biztonságos és intim közeg megteremtésével jelenthetett alternatívát a kismamának.

Az otthonszülés feltételei nem változtak a járványügyi intézkedésekkel, így tehát továbbra is vannak olyan kizáró tényezők – amelyeket a vonatkozó törvény részletesen tárgyal -, s amely fennállása esetén nem választható ez a lehetőség. A jogszabály megszab alapvető kritériumokat is, amelyeknek meg kell felelni az otthonszüléshez, ilyenek: a kismama legalább tizennyolc éves, és – első gyermek esetén – nem töltötte be a negyvenedik életévét, szövődménymentes várandósság; a magzat koponyavégű fekvésű; a terhesség a 37.-41. hét között van; és a komplikáció, vagy vészhelyzet esetén ellátást biztosító, hátteret adó kórháznak húsz percen belül elérhető távolságra kell lennie. Az ezen túl még felmerülő kérdésekről, további információkról, és az otthonszülésben segédkező bábák elérhetőségeiről a vonatkozó honlapokról lehet tudakozódni (lsd. cikk vége).

Az otthonszüléseknél képzett bábák segédkeznek, akik segítik, támogatják a szülés természetes lefolyását, egyúttal figyelik, hogy a vajúdás rendben zajlik-e. A bába kompetens szakember annak megítélésében, hogy minden a megfelelő módon zajlik-e, mind a baba, mind az anya jól vannak, vagy fellépett-e esetleg komplikáció. Amennyiben igen, megítéli, hogy az otthoni körülmények megfelelőek-e ezek megoldásához, vagy kórházi háttér, orvosi segítség szükséges. A bába egyszerre van tehát jelen támogató személyként, de egyúttal nagy szakmai tudással és felelősséggel is. Ez adja az otthonszülés biztonságát is. Elképzelhető, hogy dúla, azaz a szülést kísérő segítő is részt vesz a folyamatban. Velük – a bábával és a dúlával – általában már korábban találkozik, megismerkedik a kismama, a cél, hogy kialakuljon egy bizalmon alapuló kapcsolat. A találkozásra jó lehetőséget ad a szülésfelkészítő tanfolyam, de a bábák – épp a személyes kapcsolat miatt – ezt követően, még a szülés előtt rendelkezésére állnak a kismamának, ha épp kérdése vagy aggodalma támad. Ez is megnyugtatásul szolgál, és erősíti a bizalmat kettejük között, ami fontos kötelék lesz a szülés során.

Az otthoni szülés talán legfontosabb jellemzője, hogy engedi a folyamatot – a várandós nő igényeire, szükségleteire, érzéseire alapozva – a maga természetességében, ritmusában haladni. A különleges lelkiállapotban lévő, egyre inkább befelé forduló nő azt élheti meg ebben a szituációban, hogy minden ösztönnek, érzésnek, amit ő átél, helye van. Nem kell megfelelnie semmilyen külső körülménynek, sürgető időnek, feltételnek. Ő maga és a világra készülő kisbabája a kompetens személyek a történésben, mindenki más, aki jelen van, támogatóként, segítőként vesz részt. Akár fizikális segítséget ad – támaszt, masszíroz, borogat -, akár lelki síkon támogat, mindez a szülő nőhöz, a szüléshez igazodik. A leggyakoribb mondatok ilyenkor a megnyugtató visszajelzések, megerősítések: ez így rendben van; képes vagy rá; minden úgy jó, ahogy történik.

A kommunikáció jelentőségét az otthonszülésnél segédkező szakemberek is külön kiemelik, s ezt nem lehet eleget hangsúlyozni. A kórházi gyakorlatban sajnos előforduló rossz érzést keltő, negatív kifejezések helyett – amelyek gyakran akadályozhatják a szülés menetét is – fontos, hogy a kismama beszűkült tudatállapotának megfelelő, és támogató, pozitív hangvételű kommunikáció történjen. Néhány pontos, egyszerű, rövid mondat, amely tájékoztatja a szülő nőt a pillanatnyi helyzetről, az esetlegesen felmerült nehézségről, segít abban, hogy megtartsa a koncentrációját, aktív részvételét a folyamatban, míg a pánik, az érzelmi sokk kimerüléshez vezethet, így a szülés maga is könnyen traumává és negatív élménnyé válhat.

Az otthonszülés a jövőben is döntés kérdése lesz, tapasztalatok szerint azok a nők választják elsősorban, akiknek a saját testükhöz, a testi történéseikhez való bizalmuk és hitük igen erős, kompetesnek érzik magukat ezzel kapcsolatban. Bíznak saját képességeikben, a testi folyamatok elrendeltetésében, tudatosak. Nem cél az egyik vagy másik lehetőséget (otthoni vagy kórházi szülés) egymással szembeállítani, és elbizonytalanítani azokat, akik nem gondolkodnak az előbbiben. Azt azonban tanulságos végiggondolni, mennyiféle tévhit, félinformáció, és ijesztő hiedelem él még mindig  a szüléssel kapcsolatban. Tiszta, világos kommunikációval, megalapozott tudással és tudatos felkészüléssel lehet segíteni a nőket abban, hogy valódi és reális kép éljen bennük a várandóssággal, szüléssel, gyermekágyi időszakkal kapcsolatban.

S.B.

További információk a témában:

https://www.otthonszules.hu/aktualis-modositott-otthonszules-rendelet/

https://otthonszules.eu/